Hae
Kohti vastuullisuutta

Aurinkoinen päivä Airiston selällä

Tänään oli vihdoin aurinkoinen ja suhteellisen lämmin päivä. Olin jo pääsiäisestä saakka odottanut pääseväni Paraisten Stormälön saarelle Airiston rannalle päiväretkelle. Jäästä vapautunut meri, Airiston selkä kimalteli kauniisti perille päästyäni. Stormälössä on paljon uudehkoja ympärivuotisia loma-asuntoja sekä jo pitkään toiminut Airisto Strand lomahotelli. Matkaa kotoa oli vain 25 km, joten suurempia valmisteluja retkelle ei tarvinnut tehdä. Aurinkoinen päivä Airiston selällä sai minut erityisen hyvälle tuulelle ja innostuin kotiin palatessani tekemään kunnon kasariruokaa.

 

Parainen on unelmien saaristokaupunki

Paraisten saaristokaupunki on ollut lempimatkailukohteeni jo kuuden vuoden ajan. Muutettuani Raumanmeren rannalta Kaarinaan, monet päiväretket suuntautuivat eri puolille Paraista. Saaristokaupungissa on aina kaunista katseltavaa ja monet joululahjat on tullut ostettua pienen idyllisen ostoskadun butiikeista. Luontopolkuja Paraisilla on useita. Yksi perheemme lempipaikka on Mustfinin uimaranta. Sekin sijaitsee Airiston selällä. Vaaleahiekkainen ranta on pitkä ja upea. Ohi lipuvia purjeveneitä on kuumana kesäpäivänä mukava seurata.

Airisto Strand lomahotellin venelaiturilta pääsee ihastelemaan Airistoa, jos omaa venettä ei ole. Perille vie hyvä tie ja opasteet. Paraisten saaristokaupungissa on kesällä kätevää kulkea erityisesti pyörällä.

 

Vaella maailman kauneimmassa saaristossa

Haluan vinkata myös Pyhän Olavin merireitistä, pyhiinvaellusreitistä, joka kulkee Turun tuomiokirkolta Paraisten ja Ahvenanmaan kautta Ruotsiin. Matkustaa voi vaikka lyhyen pätkän, osan reitistä kävellen, pyöräillen tai meloen. Pyhän Olavin merireitti Turusta Grisslehamniin on sekä virallinen Olavinreitti että eurooppalainen kulttuurireitti. Lue muiden retkeilijöiden kokemuksia ja tunnelmia vaellukseltaan.

Pienelle tai vähän pidemmällekin pyhiinvaellukselle on useita syitä lähteä. Moni hakee vaelluksellaan hiljaisuutta, henkisyyttä tai yksinkertaisesti liikuntaa. Pelkästään Paraisten saaristokaupungissa on tarjolla monenlaista nähtävää, yöpymismahdollisuuksia ja paikallista ruokaa. Reitti tarjoaa kulkijoille luontoelämyksiä ja tarinoita historiasta.

Ensi kesäksi on Pyhän Olavin vaellusreitille tulossa uusi tututustumiskohde. Ennen Paraista Kuusiston saaressa sijaitseva Kuusiston kirkko avautuu tiekirkkona. Kesätöiden etsijöille tiedoksi, että vielä ensi viikko aikaa hakea tiekirkko-oppaaksi Kuusistoon.

Pyhän Olavin merireitti kulkee Kaarinan ja Paraisten kautta Ahvenanmaalle

Itse olen kulkenut kaksi kesää sitten Pyhän Olavin reitillä Ruotsissa Falköpingistä Varnhemiin ja Skaraan. Tämä kulttuurireitti – Pilgrimsleden – oli todella kokemus, mutta palaan siihen joku toinen kerta kuvin ja tarinoin.

Gudhem ja Pyhän Olavin vaellusreitin symboli. Vaelsin Falköpingistä Varnhemiin kaksi kesää sitten.

 

Kesämökkejä Stormälössä

Innostuin tutkimaan Stormälön rantoja oikeastaan siitä syystä tällä kertaa, että saaren päässä pohjoispuolella on myynnissä hirsinen kesämökki, kaunis kuin karamelli. Se sijaitsee suojaisan laguunin suojassa, mutta aivan vierellä on Airiston selkä. Sijainti on niin kiehtova, että halusin nähdä mökin omin silmin.

Joka tapauksessa olen onnellinen, että saan asua maailman kauneimman saariston portissa Kaarinassa.

Aurinkoinen päivä Airiston selällä

Tyyni ja lämmin ilma Stormälön rannalla

 

Upeat rantakalliot

 

Aurinkoinen päivä Airiston selällä

Airiston rantakallioita

 

Aurinkoinen päivä Airiston selällä

Selkeä sää Airiston selällä

 

Aurinkoinen päivä Airiston selällä

Yksinäinen merimerkki Airiston selällä

 

Stormälön saari sijaitsee Kaarinasta 25 kilometrin päässä. Sinne on lyhyt matka Turusta oli sitten liikkeellä purjeveneellä tai pyörällä.

Stormälö sijaitsee Airiston selällä

 

Kokkailua kasarihenkeen

Aurinkoinen päivä Airiston selällä ja kauniit merimaisemat saivat minut niin hyvälle tuulelle, että innostuin tekemään metsästäjän leipää ruoaksi. Tämähän on varsinainen kasariruoka. Leivälle on paistettu maatiaispossun lehtipihvi ja päälle tehty kanttarellikastike smetanasta. Paraisten loistavasta K-Supermarketista ostimme kotiintuomisia ja ruokajuomaksi paikallista Heisalan Purema omenalimonadia, joka on valmistettu Heisalan saaren käsinpoimituista omenoista. Erittäin raikasta ja hyvää.

 

Metsästäjän leipä paraislaisella omenalimonadilla

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *