Hae
Kohti vastuullisuutta

Puhdas vesi on tärkein turvallisuutemme takaaja

Yhteiskuntien siirtyminen kohti hiilineutraaliutta ja ns. vihreä siirtymä vaatii tällä hetkellä paljon harvinaisia maametalleja, neitseellisiä luonnonvaroja. Kaivoslakia on katsottu olevan syytä muuttaa tilanteessa, jossa uusia kaivoksia ollaan avaamassa, jotta pystytään suojelemaan luonnonmonimuotoisuutta ja turvaamaan alueen olemassa olevaa yritystoimintaa. Lakia on yritetty uudistaa tämän halituskauden aikana jo tovin. Sen lopullinen eduskuntakäsittely on siirtynyt ja viivästynyt jo useaan otteeseseen. Uusimman viivästyksen selityksenä on, että ministeriö unohti lähettää lausuntopyynnöt kunnille. Tämä vakava virhe voi vaarantaa vesiturvallisuutemme.

Kaivoslain uudistaminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan. En mene yksityiskohtiin, miten eduskuntakäsittelyt, mietinnöt ja lausunnot lakiluonnoksesta ovat edenneet. Vastuuministerin välinpitämättömyys kriisivalmiutta, ennakointia, varautumista, huoltovarmuutta ja vesiturvallisuutta kohtaan on kuitenkin silmiinpistävää. Kaivostoiminta aiheuttaa vääjäämättä erilaisia tuhoja ja saastumista ympäristössään. Kaivoksista leviää myrkyllisiä aineita pelkästään pölynä (erityisesti grafiittia louhiessa) useiden kymmenien kilometrien päähän ja ksantaatit ja muut malmin erotuksessa käytettävät myrkyt liukenevat ympäristöön ja valumavesiin. Sakka-altaiden pohjat eivät täytä laatukriteereiltään vastuullista rakentamista; ne vuotavat. Nyt huolena on, että kaivosvarauksia on tehty lukuisia sellaisiin paikkoihin, jotka sijaitsevat runsaiden puhtaiden vesien äärellä Lapissa ja Itä-Suomessa. Osaa varauspaikoista ei voi todeksi uskoa: Inarijärven eteläosaan saamelaisalueelle ja Kolin kansallismaisemaan puuhataan kaivoksia!

Puhdas vesi on tärkein turvallisuutemme takaaja. Se ei ole akut, joita käytetään sähkön varastointiin ja sähköautojen nykyisen kaltaisiin akkuihin. Puhdas vesi on elinehto. Ilman sitä emme selviä mistään kriisistä. Kriisi- ja huoltovalmiuden prioriteetti pitäisi olla selvä. Puhtaan veden saanti ja edellytykset pitäisi olla kirjattuna valmiuslakiin. Turvallisuudentunne on kuitenkin koetuksella, kun vastuuministeri ei halua muutoksia nykyiseen kaivoslakiin ja puheet myötäilevät kaivostoimijoiden puheita. Tämä on valitettavaa turvallisen tulevaisuutemme kannalta.

Puhdas vesi on tärkein turvallisuutemme takaaja

Kansallismaisemamme avautuu Kolilta Pieliseen. Laaja kaivosvaraus sijaitsee vieressä. Kuva: Maisema Kolilta, 1928, Eero Järnefelt Kansallisgalleria 

Liikaa vauhtisokeutta

Tekniikoita tulee ja menee. Näin on aina ollut ja on nytkin. Nykyisenkaltaiset akut käyvät tekniikaltaan vanhoiksi jo pian. Akuissa käytettävistä maametalleista tulee pulaa jo tämän vuosikymmenen lopussa. Vaihtoehtoisia tekniikoita on kehitetty jo nyt, mutta yritystukien suuntaus akkuihin vie muilta mahdollisuuden kehittyä kilpailukykyisiksi. Odotan kuitenkin autoteollisuudelta sitä perinteistä nopeaa käännöstä ja korjausliikettä kohti vetypolttokennoja. Tekniikka ehtii kehittyä nopeasti, vedonlyönti litium-akkujen puolesta tulee häviämään lottoarvonnassa. Kaivoksen avaaminen ei ehkä olekaan se lottovoitto, jota luvataan kunnille. Miten kävi Hanhikiven ydinvoimaprojektin, väärä strategiahan se oli.

Suomi ja suomalaiset ansaitsevat sellaisen kaivoslain, että kriisitilanteissa ja ilmastonmuutoksen edetessä puhdas juomavetemme on turvattu kansainvälisten kaivosyhtiöiden välinpitämättämyydeltä. Vastuullisuudesta ne eivät nimittäin piittaa. Toivottavasti eduskunta muistaa ensi syksynä äänestäessään uudesta kaivoslaista, että puhdas vesi on tärkein turvallisuutemme takaaja. Vihreän siirtymän nimissä ei kannata tehdä ihan mitä tahansa, ainakaan vauhdin sokaistaessa. Vihreä ja puhdas voikin olla likaista ja myrkyllistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *